Dec 28, 2013

Kita adalah wanita dan wanita itu kuat :)

Wanita itu kuat dari segi emosi ,
sbab tu walaupun hati diorang sakit ,diorang tetap tabah :)


sape yang baca nie seorang Wanita ,say YEAY !!!
you should proud for your ownself because u are strong :)
For those yang ada problem suami ,mak mertua ,friends or else .
Don't give up and seek advice from your family members and friends ,
i mean Trusted Friend!
( pssttt ,make sure ur friend bkan batu api and full with perasaan dengki ;) )
make ur life more perfect by think positive :)
" Where there's a will, there's a way "
With some efforts and Doa ,u will find the 'EXIT' door .cepat atau lambat ,mesti ada .
( or maybe EMERGENCY door ,heee .kidding )
May Allah ease everything ,InshaALLAH :)

P/s ; I wish I  will be the strong one ,sooner or later .Insha-ALLAH ,If God Willing .

- Assalamualaikum ,Adios ^.^ -





Buah dan Air Sejuk Punca Cancer ?


Tadi terbaca satu artikel psal cancer ,
jap ea ,nak copy paste kjap .
hehehehe :P
OK ,nahh .
_________________________________________________________________________________

Menurut DR. Shu, 3 generasi Sinshe di Taiwan:
Makan buah segar dan caranya!
Ini sangat informatif!
Umumnya makan buah bererti membeli buah, cuci, memotongnya & masukkan ke dalam mulut kita...
Tapi tidak semudah yg kita pikirkan! Pengetahuan penting bagaimana & bila harus makan buah.
Cara yang tepat makan buah;

* JANGAN MAKAN BUAH-BUAHAN SELEPAS ANDA MAKAN..!!
* BUAH HARUS DIMAKAN PADA SAAT PERUT KOSONG.

BUAH ADALAH MAKANAN PALING PENTING! dan BAHAYA ; Buah bercampur dengan makanan lain akan membusuk & menghasilkan gas sehingga lambung akan kembung!

Makan buah yang segar dan bersih (Bukan buah/Jus dalam bungkusan/botol Plastik) lebih baik dari pada minum jus.Tapi jika terpaksa minum jus, maka minumlah seteguk demi seteguk secara perlahan, karana Anda harus membiarkannya bercampur degan air liur Anda sebelum menelannya.

MINUM AIR SEJUK@AIS BATU SELEPAS MAKAN ADALAH salah satu penyebab KANSER!!

Air sejuk akan membuat makanan yang berminyak menjadi (BEKU)
maka akan jadi lemak bertoksin (RACUN).
Cara Terbaik adalah: Minum air PANAS ATAU SUAM selepas makan
SUMBER : Dr. Azimuth ELC Tg.Malim
_________________________________________________________________________________

YEAYY ,ilmu baru .
cakap ape murid2 klau dapat ilmu bru ???
ALHAMDULILLAH !!!! heee :P
That's why ,dalam islam tak pernah ade istilah pencuci mulut. 
Sebab tu lah Rasulullah mengamalkan makan buah-buahan sebelum makan .
SUBHANALLAH .
apa yang Allah dah tetapkan ,pasti ada hikmahnya kan :)
Dan INGAT semuaaa ....
No COLD WATER after eat eaaa .
(especially for myself ,GRRR >:( )

" No Cold Water after eat ,No Cancer ! 
(Ceehhh ,suke hati aku je buat slogan sendiri .heeeee ,winkwnk ;) )
Insha-ALLAH , If God Willing "

- ,Assalamualaikum ,Adios Amigos ^.^ -




Dec 26, 2013

Handphone dah nazak ,TAKZIAH :'(

phone gua dah nazak akibat terjatuh berjuta2 kali dengan hentaman yang sangat kuat akibat gegaran yang sangat kuat di bahagian bateri nya dan masuk air .Bateri nya juga telah disahkan bahawa KONG dan tidak dapat bertahan lama .SO ...utk mnyembuhkan hati yang luka lara ,kita kumpul duit and then beli phone baru .MUAAHAHAHHAA .

in the list ;

HUAWEI , RM 1399 .winkwink ;)

-THE END-

What goes around ,comes around :)


So, think wisely before u do something that may be hurt others ,because what goes around comes around .
Maybe it's not us the one who will face the trouble ,but someone we love will ;)

p/s; MOOD ,SERONOK Update Blog .Muahahaha ;D

Bye sem 2 ,Holla sem 3 !

sementara tggu abah nak ambik ,kita on laah blog kejap .heee
Ok ,hri ni dah hbes final exam ;)
hari ni start exam ,hari ni hbes exam .keh keh ...
SERONOK !!!!!

Bye CFS ,PJ .
see u in 12th January 2014 .

oh ! By the way ,Happy becoming New Year :P

Suami kedekut ?

Pesanan Ustaz Azhar Idrus...

Suami jangan kedekut dan berkira sangat dengan isteri sebab isteri buat macam2 tugas untuk suami dan anak2 di rumah. Isteri beranak anak kita, bagi susu pada anak pulak, basuh berak anak, jaga anak, basuh baju, masak makanan, buat air kopi, sapu sampah, kemas rumah, layan suami, dan macam2 lagi .... Kan banyak kerja isteri buat tu!

Asalnya isteri tidak wajib memasak, buat air, sapu sampah, basuh baju suami .... Tapi, apabila suami suruh, baru isteri wajib taat suami. Sebab tu isteri boleh minta upah dari suami. Oleh itu, mana2 perempuan yang buat kerja rumah, dia berhak menuntut bayaran daripada suami dia.

Dah banyak mana kena bayar? Yang moleknya suami bayar RM1500 sebulan pada isteri. Tu dah kira murah. Tengok pelayan di restoran, gaji katakan RM800, tapi dia tak masak pun, cuma ambil oder saja. Tukang sapu, gaji RM600 cuma sapu sampah je. Orang gaji jaga anak saja, kena bayar RM500. Dah berapa dah jumlah tu. Tapi kerje2 tu semua isteri sorang yang buat.

Jadi sebab dah tahu ni, nanti para isteri bolehlah cakap pada suami, "Ustaz Azhar kata boleh mintak upah dengan suami. Jadi saya nak la dalam RM1500 sebulan..."

Dec 24, 2013

Perkara yang tidak diketahui si ADAM tentang si HAWA .



1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya sorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!
6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diriwanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akanlakukan apa saja.
8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.
10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.
12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya
menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.
14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.
16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan
darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!
18. Selepas sorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati sorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.
20. Bila setiap kali gambar kelas keluar,benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!
22. Satu ucapan ‘Hi’ sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.
24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.
26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!
28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah…

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa
Sumber: kakibising.com

Malas melanda

Disebabkan aku malas nak menulis aku akan post some random articles or anything ;))

-The End-

p/s ; Sherlock Holmes Roccckkkkk !!! winkwink ;)))

Hidayah from Allah is to those He had chosen. May we be one of them AMIN.


The Nurse and the Muslim Patient – A True Story from the United Kingdom ------- My name is Cassie, I am 23 years old. I graduated as a qualified nurse this year and was given my first position as a home nurse. My patient was an English gentleman in his early 80s who suffered from Alzheimer’s. In the first meeting, the patient was given his record and from it I could see that he was a convert to the religion of Islam, therefore he was a Muslim. I knew from this that I would need to take into account some modes of treatment that may go against his faith, and therefore try to adapt my care to meet his needs. I brought in some ‘halal’ meat to cook for him and ensured that there was no pork or alcohol in the premises as I did some research which showed that these were forbidden in Islam. My patient was in a very advanced stage of his condition so a lot of my colleagues could not understand why I was going through so much effort for him. But I understood that a person who commits to a faith deserves that commitment to be respected, even if they are not in a position to understand. Anyway after a few weeks with my patient I began to notice some patterns of movement. At first I thought it was some copied motions he’s seen someone doing, but I saw him repeat the movement at particular time; morning, afternoon, evening. The movements were to raise his hands, bow and then put his head to the ground. I could not understand it. He was also repeating sentences in another language, I couldn’t figure out what language it was as his speech was slurred but I know the same verses were repeated daily. Also there was something strange, he didn’t allow me to feed him with my left hand (I am left-handed). Somehow I knew this linked to his religion but didn’t know how. One of my colleagues told me about paltalk as a place for debates and discussions and as I did not know any Muslims except for my patient I thought it would be good to speak to someone live and ask questions. I went on the Islam section and entered the room ‘True Message’. Here I asked questions regarding the repeated movements and was told that these were the actions of prayer. I did not really believe it until someone posted a link of the Islamic prayer on youtube. I was shocked. A man who has lost all memory of his children, of his occupation, and could barely eat and drink was able to remember not only actions of prayer but verses that were in another language. This was nothing short of incredible and I knew that this man was devout in his faith, which made me want to learn more in order to care for him the best I could. I came into the paltalk room as often as I could and was given a link to read the translation of the Quran and listen to it. The chapter of the ‘Bee’ gave me chills and I repeated it several times a day. I saved a recording of the Quran on my iPod and gave it to my patient to listen to, he was smiling and crying, and in reading the translation I could see why. I applied what I gained from paltalk to care for my patient but gradually found myself coming to the room to find answers for myself. I never really took the time to look at my life; I never knew my father, my mother died when I was 3, me and my brother were raised by our grandparents who died 4 years ago, so now its just the two of us. But despite all this loss, I always thought I was happy, content. It was only after spending time with my patient that felt like I was missing something. I was missing that sense of peace and tranquility my patient, even through suffering felt. I wanted that sense of belonging and a part of something that he felt, even with no one around him. I was given a list of mosques in my area by a lady on paltalk and went down to visit one. I watched the prayer and could not hold back my tears.m I felt drawn to the mosque every day and the imam and his wife would give me books and tapes and welcome any questions I had. Every question I asked at the mosque and on paltalk was answered with such clarity and depth that could do nothing but accept them. I have never practiced a faith but always believed that there was a God; I just did not know how to worship Him. One evening I came on paltalk and one of the speakers on the mic addressed me. He asked me if I have any questions, I said no. He asked if I was happy with the answers I was given, I said yes. He asked then what was stopping me accepting Islam, I could not answer. I went to the mosque to watch the dawn prayer. The imam asked me the same question, I could not answer. I then went to tend to my patient, I was feeding him and as I looked in his eyes I just realized, he was brought to me for a reason and the only thing stopping me from accepting was fear.... not fear in the sense of something bad, but fear of accepting something good, and thinking that I was not worthy like this man. That afternoon I went to the mosque and asked the imam if I could say my declaration of faith, the Shahadah.: lā ilāha illà al-Lāh, Muhammadun rasūlu Al-Lāh. There is no god except Allah, Muhammad is Allah’s messenger. He helped me through it and guided me through what I would need to do next. I cannot explain the feeling I felt when I said it. It was like someone woke me up from sleep and sees everything more clearly. The feeling was overwhelming joy, clarity and most of all.... peace. The first person I told was not my brother but my patient. I went to him, and before I even opened my mouth he cried and smiled at me. I broke down in front of him, I owed him so much. I came home logged on to paltalk and repeated the shahadah for the room. They all helped me so much and even though I had never seen a single one of them, they felt closer to me than my own brother. I did eventually call my brother to tell him and although he wasn’t happy, he supported me and said he would be there, I couldn’t ask for any more. After my first week as a Muslim my patient passed away in his sleep while I was caring for him. Inna lillahi wa inna ilayhi rajioon. He died a peaceful death and I was the only person with him. He was like the father I never had and he was my doorway to Islam. From the day of my Shahadah to this very day and for every day for as long as I live, I will pray that Allah shows mercy on him and grant him every good deed I perform in the tenfold. I loved him for the sake of Allah and I pray each night to become an atoms weight of the Muslim he was. Islam is a religion with an open door; it is there for those who want to enter it.... Verily Allah is the Most Merciful, Most Kind. * Note * Our sister Cassie passed away October 2010 Inna lillahi wa inna ilayhi rajioon, after she gave da’wa to her brother, who had accepted Islam Alhamdulillah. [Source: a da’wa organization in the UK]