Feb 18, 2014

Happy Birthday Ummi Amanina ^.^

Hai Ummi :)
Hari ni 18 Februari laah .
Selamat Hari Jadi Ummi yang ku sayang ;D

Saje amik gambar ni ,hee .
bagi ingat sekolah skit :P

Ummi ,
sebenarnye aku sedih sangat tak dapat sambut birthday kau sama-sama T__T
How i really really very very much much wish that u are here ,closer with us .
Makan kek sama-sama ,tengok kau tiup lilin ,main calit2 krim kek ,buat prank kat kau .
Hmmm .tapi dah ketentuan kan ,nak buat macam mana .Ade hikmahnye kan :)
Kalau kita duk dekat dekat mesti kita tak rindu kan .
ehh lupe nak Wish .hehe .terover luahan perasaan plak :P

Dear Ummi ,
Happy Birthday yang ke 19 
walaupun kau lagi tua daripada aku ,tapi aku lagi matang kan .hahaha ,bajet kejap :P
Semoga kau panjang umur and murah rezeki ea sayang :)
Jangan stress sangat kat sana ,inshaallah kau boleh hadapi semua penat lelah tu kan .
Kau kan kuat .Kalau ade ape-ape masalah ,kau luahkan kat orang .
Jangan simpan je tau .nanti kau sendiri yang sakit .
Semoga kau berbahagia ea bersama 'orang yang tersayang' .heee
Jangan lupa aku :) and cepat cepat lah turun KL .
boleh jalan-jalan sama-sama :P 

Though we are separated by distances ,
You will always be my bestfriend .
( jangan lupa update laah cerita-cerita fresh kat aku .heee :P )

Happy Birthday my dear Ummi Amanina :)
p/s : aku rindu kau :')

Feb 14, 2014

Me and Non-Muslim about Valentines Day :)

Baru-baru ni ade sorang Non-Muslim kat FB wish Valentine day kat kat aku .
Waktu tu ,aku dah takut dah .perlu ke aku balas balik .
but then aku decided tak payah lah balas .
pastuh terjadi lah satu conversation yang sangat menarik ,aku rasa :)
_______________________________________________________________________
Non-Muslim : Happy Valentine

Me : Thanks ,but i don't celebrate it .

Non-Muslim : becouse of  u a muslim ?

Me: yes .

Non-Muslim : can i ask reason ? can you describe for my guidance ?

Me : That's because the practice of celebrating Valentine's Day has never been organized in Islam. this celebration has Christian elements, the practice is mixed with immoral acts which is contradictory and forbidden by Islam. Thus the practice of celebrating Valentine's Day is not encouraged by Islam.

Non-Muslim : ah right .but we already meet in parks, restaurants, i mean boys and girls meet alone in parks and restaurants and do some acts

Me :what do you mean ?which boys and girls ?

Non-Muslim : muslim boys and girls. not everyone but many of them meet each other

Me: ooh .that's because they are lack of islamic knowledge .some muslim people they know about this but they'd rather ignore it
_______________________________________________________________________

Lepas dia tanye kenapa sababnya , aku dah takut dah .
Yelaah ,ilmu aku bukan tinggi sangat pun .memang tak tinggi pun sebenarnye .
Nak jawab ape ni .sbb nak cerita pasal sambutan paderi Rom tu memang aku tak ingat langsung lah .
tapi aku teringat ustazah aku punya ayat :)

tapi nampak tak kat situ ?
Even Non-Muslim pun boleh faham kenapa kita tak boleh sambut Hari Valentine ,
tapi kita yang Muslim sendiri pun dah tau knapa tapi tak faham faham and still sambut .
lagipun valentine day ni salah satu amalan agama lain ,
so jatuh HARAM hukumnya untuk kita sebagai orang muslim kalau kita sambut jugak.

Wallahua'lam :)

Feb 12, 2014

Ingin tambah SIDE INCOME ?

Bisnes paling sesuai utk student!!bukan student pon boleh..
Kenapa??sebabnya ialah:

*xperlu keluar rumah!!
*xperlu jumpa org!!
*bukan Skim Pyramid/Skim cepat kaya!!
*bukan MLM
*income RM150-RM300 sehari(kalau rajin lg bnyk dpt)!!
*Syarikat Berdaftar SSM - 002213355-W
*yg penting modal serendah rm50,semua mampu!!
1lot ~> RM50 ~> bonus pool RM186
3lot ~> RM150 ~> bonus pool RM558
7lot ~> RM350 ~> bonus pool RM1,302

Tak buat apa2 pon dapat duit??mcm mna tu?
Jawapannya ialah CTO(company turn over)..
Anda hanya perlu buat beli 1 lot shja ialah RM50 utk dpt bonus pool(bonus syarikat)
JIKA ANDA DAH TAK SABAR UTK
TUNGGU PULANGAN@BONUS POOL..
ADA 1 CARA LAGI UTK JANA INCOME
DGN LEBIH CEPAT & LUMAYAN,,... *
taja / ajak rakan2 kita join... bila ada
rakan kita yg join, 50% dr duit
pembelian pakej akan dimasukkn ke
dlm akaun ewallet kita...
cth:
tajaan kita beli pakej GOLD (RM50)
kita dpt RM25!!
tajaan kita beli pakej DIAMOND
(RM150) kita dpt RM75!!
tajaan kita beli pakej PLATINUM
(RM350) kita dapat RM175!!

Saya hanya ingin menolong..sebab bisnes ni mudah..
PM sy utk pertanyaan di FB Athirah Asri dan email ; atiraa03@yahoo.com

TQ :)

Feb 8, 2014

Kehidupan boleh jadi cerita novel :)

Kadang-kadang kita tak sedar yang hidup kita ni macam cerita novel 
tapi aku tak pernah lah rasa hidup aku ni macam apa yang dibayangkan dalam novel :P
aku tulis entry pasal ni pun sebab terjadi kat sekeliling aku .
rasanya macam tak banyak ,tapi nak cerita jugak ;P

1st ; This story happened when i was in form 4 .
masa tu aku baru pindah sekolah .
ade lah seorang budak ni ,dia datang dengan mak dengan adik dia kalau tak salah .
first day tu ,diorang pergi lah mcam biasa ,pergi daftar ,masuk asrama .kemas-kemas .
then lepas tu mak and adik dia balik .
lepas tu ,malam tu dapat tau yang mak budak tu dah meninggal on the way nak balik rumah .
padahal baru je ,mak die hantar die ,tolong dia kemas barang ,sume lah .
tapi tiba-tiba dapat je tau mak dah meninggal petang tu .
waktu tu mmg aku rase macam cerita novel .

2nd ; peristiwa ni pun lebih kurang dengan cerita first .
si hamba allah ni dia further study kat oversea .
so ,as usual pegi lah check in ,sume tu .
of course lah dihantar family kan .
tapi ,lepas je dia tiba kat oversea ,dye dapat tau ayah dia dah meninggal ,inalillah .
ya allah ,waktu tu aku rasa sangat kesian kat dia .
dah lah baru je sampai kat negara orang ,without relatives .
then dapat pula berita tu .
Kalau jadi kat aku ,memang aku rasa aku dah give up and nak balik terus .

3rd ; cerita ni pula ,terjadi baru je .
ni memang macam betul betul cerita novel lah .
pasal cinta lah of course :P
she is one of my roommate .ive been informed that she already engaged suddenly .
takde angin tak ada ribut ,tiba-tiba je dah bertunang .
ya allah ,mula-mula tu memang rasa macam .......
terkejut lah sangat yang amat .
rupa-rupanya lelaki tu datang merisik kat rumah .
padahal dia kat U .so ,dia waktu tu memang tak tahu menahu apa-apa .
tiba-tiba je mak dia call and kata yang dia dah bertunang .
WOW WOW WOW !!!
waktu aku dapat tahu ,aku rasa tersangat sangat excited .
seriously macam cerita novel .
dan aku watak sampingan .hahahahahhahaa .
watak sampingan pun boleh :D

" kita hanya merancang ,tapi yang menentukan dan merealisasikan hanya ALLAH s.w.t :) "




Mind Set Power !

Assalamualaikum ;)
disebabkan aku ni pakar mengushar dan menta'rifkan sifat seseorang
*perasan --' btw ushar without nafs ok !
so aku nak ceritakan pasal mind set someone ni :)
dah lama sebenarnye aku perasan 
someone yang sangat sangat positif and strong ,i think ;P
which is my own mother , umi :)

Dari dulu ,sepanjang aku membesar 
aku tak pernah nampak umi pergi klinik or hospital .
*selain atas sebab beranak .kes beranak kes wajib ke hospital ya tuan2 puan2 :P
bukannya sebab umi tak pernah sakit ke apa 
tapi apa yang aku perasan ,
umi tak pernah tunjuk rasa sakit tu walaupun sakit .
walaupun umi sakit tapi umi set mind dye untuk tak rasa sakit tu .
Even umi sakit gigi pun umi mkan ubat biasa je .
*ape yang aku pernah nampak lah :)

Ade satu hari ni ,aku pernah demam .
tapi umi tak bawa aku pergi klinik pun .
umi suruh makan panadol je .
padahal rasa macam teruk sangat je waktu tu ,bese laah budak kecik .sakit sikit pun rasa sakit sangat :P
waktu tu memang rasa sedih la kan sebab rasa macam tak dihiraukan .
sakit pun tak bawa klinik .
tapi bila dah makin dewasa ni ,fikiran pun makin matang, inshaallah .
baru aku faham .umi nak ajar aku untuk tak fikir pasal sakit yang kita rasa tu, kot ,hee .

selepas itu dan seterusnya ,bila aku rasa sakit aku akan cuba mind set aku .
"takde ape-ape pun ,cuma terhiris je tu .kalau basuh ,elok lah nanti. tak sakit pun ."
pedih tu memang lah pedih .
sebab tu lah kita jangan duk pikiq sangat kat luka tu .biar je dia .
( tapi pastikan darah dah berhenti lah ea :) )
Kalau kita pening kepala sangat ,kita cuba lah bangun dan ambil wudhu' ke .basahkan rambut ke .mandi ke.cuba banyakkan pergerakan supaya kita tak kecundang dengan rasa sakit tu :)
yang paling mujarab untuk semua penyakit ,cubalah baca al-qura'n .
inshaallah ,kurang sakitnya .
bukan kurang sakit je ,kita boleh dapat pahala ,tenangkan hati ,kuatkan hati .macam macam lah lagi :)

bila kita set mind kita tak sakit ,inshaallah rasa sakit tu kurang :)
sebab bila kita fikir pasal sakit tu ,otak kita akan terus menghantar arahan ke urat sakit supaya rasa sakit .
tapi bila kita tak hantar sebarang informasi kat otak ,maka otak kita tak akan arahkan urat sakit untuk timbulkan rasa sakit tu kan :)

wallahua'lam .