Mar 27, 2014

DIY Gift : Hadiah untuk si Ulat Buku :)

Mesti korang ada kawan yang suka membaca kan !
korang nak bagi hadiah tapi poket tengah kosong ?
Tak apa .jom kita buat hadiah yang dia akan suka :)
Korang just perlukan benang bulu kambing and kertas je :))

TADAAA!!!

Style kan :))
Korang cari lah dalam internet gambar-gambar mcam orang tengah berpaut .
then tebuk lubang kat atas  letakkan benang bulu kambing :))
kalau nak lagi menarik ,
letak lah gambar korang ke ,kawan yang diberi hadiah tu ke ,or kawan-kawan yang lain ke .
kat belakang gambar tu korang tulis lah ayat-ayat cinta korang untuk si dia .heeee :))
Inshaallah ,dia akan appreciate it .

Selamat Mencuba and Good Luck :) !

DIY Creative : specially for Earrings Collectors

korang geram sangat tengok subang cantik-cantik ?
korang pun beli .setiap hari mesti tukar subang .hehehe .
suggestion if korang tak nak koleksi subang korang hilang .
what u need is cuma Butang Baju !
caranyaa seperti di bawahhhh :))

TADAAA !!!!

Korang just selit je sepasang subang korang kat lubang-lubang butang tu .
So, tak ada lah subang-subang tu beterabur dan hilang .
Inshaallah :))
then korang boleh simpan kemas-kemas dalam bekas korang .
So ,nanti bila nak pakai ,nak cari senang kan :))

Ok lah :)) Selamat Mencuba !

Mar 25, 2014

DIY Creative : Extra Spaghetti Holder :)

Nice and creative solution .
mesti bila korang yang bujang and dara nak masak spaghetti korang terfikir ,
banyak sangat lah nak masak spaghetti sebungkus tapi untuk 2 ,3 orang makan je
Kalau masak lebih ,tak habis .
kalau nak masak separuh bungkus ,plastik dah bukak habis .
nanti lemau tak sedap pula kalau nak masak balik .
Nak eakkan semua masalah tu ,
Korang boleh guna bekas pringles je ,or mana-mana potato chip yang bekas panjang .
macam kat bawah ni 

TADAAAA !!!

kalau korang nak guna tupperware korang pun boleh juga .
tapi tupperware tu kan boleh guna untuk benda lain :)
so ,better guna bekas ni kan :))
recyle gituhhh :D

Selamat Mencuba ! Good Luck !

Mar 22, 2014

Happy Birthday Abah :)

Sekarang pukul 2.30 am ,so maksudnya dah 22 March .
heee ..Thats mean its time to partyyyy !
hahahah .okayy bajet je partyy ,nak kena Athirah Asri ni !
its mean ,Birthday shout for abah !YEAYYY ! (walaupun bukan shout pun .bisik pun idok .hahaha :P)
Happy Birthday Abah !!!
Suka tengok gambar ni .SWEET :))
Semoga Abah dipanjangkan umur ,Murah rezeki .Inshaallah .
Hopefully Abah dapat tengok semua anak-anak abah berjaya ,bekeluarga terutama Dina yang gatal tuh .hehehe :P
Thanks for everything :)
Thanks for bila abah paksa alang gosok gigi waktu kecil ,sekarang kawan alang kata gigi alang putih .(haha .perasan je :P)
Thanks for bila kitorang nak beli barang .abah selalu bagi ,and tak pernah cakap tak .
Thanks sebab didik kitorang 9 orang sampai berjaya ,alhamdulillah .
Doakan kitorang lebih berjaya and dapat tolong abah and umi akan datang ,Inshaallah :) Amiin .
most important ,doakan kitorang jadi anak yang soleh solehah .supaya kitorang tak derhaka kat abah umi ,Aamiinn .
Happy Birthday Abah :)
We heart you and umi too :P

P/s : Tak sabar nak tunggu rumah terengganu siap :P heee

Mar 21, 2014

Kuasa Pemimpin Vs. Suara Rakyat

Tadi baru tengok satu video .
Video ni pasal seorang wanita yang membantah pasal pembunuhan orang islam beramai-ramai 
kalau nak tengok ,tekan link bawah ni .

Satu masalah yang saya tak pernah faham .
" Kenapa seorang pemimpin tak pernah mendengar apa yang rakyat cuba sampaikan ? "
itu ke yang dinamakan pemimpin ?
Kenapa ?sebab takut nama baik kita sebagai pemimpin jatuh ?
sebab takut kuasa kita jatuh ?
bila rakyat bangkang dengan pendapat kita ,halau rakyat tu ,tangkap dia ,masukkan dalam penjara !
bila rakyat sokong ,boleh tangkap-tangkap gambar lagi ,bagi bantuan !
Bukan Amerika je ,saya rasa semua negara macam tu .

Kalau kita tak buat salah ,perlu ke kita menghalau orang tu .
Selama ni ,rakyat je yang mendengar apa kata pemimpin ,
apa salahnya ,pemimpin pula cuba mendengar kata rakyat .
saya tau ,tak boleh nak dengar semua keluhan rakyat .
tapi tak semua yang berani mensuarakan pendapat macam wanita dalam video tu .
apa salahnya dengar apa yang cuba dia sampaikan sampai habis .
Then baru lah awak terangkan semuanya .Tegakkan pendirian encik pemimpin tu .

Sekian ,wallahua'alam .


DIY Gift : Handmade Design Mug

Hari jadi kawan korang dah dekat ?
Nak bagi hadiah dekat kawan sebagai tanda persahabatan ?
Fulus terhad nak beli barang-barang mahal ?
It's okay .we have the solution .
what u need is one plain white mug and markers :)
and dia akan jadi macam ni 

TADAAA !!!!
sumber : Google random images ;))
Senang je .Duit tak banyak keluar ,just spend for the mug and markers .
kat atas ni hanya lah contoh sahaja .
kalau korang nak buat corak lain pun boleh :)
silakan lebarkan dan serlahkan kreativiti anda ,heeee .
macam ni baru lah nampak keikhlasan kita nak bagi hadiah kan ,hehehe :P

Selamat Mencuba :) Good Luck !

DIY Pets : Cats Bed #2

Sambungan ,,,heeee 
ok laah kalau korang malas nak menjahit nak buat macam cat's bed #1.
tak ada hal .no problemo seniorita !
you just need , Bantal or Kain-kain and Luggage
( pastikan dah tak digunakan ea ;) jangan curi mak ayah punya luggage pula .kesian diorang )
heeee .then u can do it as below ..

TADAAA!!!!

Simple and comfort for the little cat :))
Easy measy like peanuts .hehehe 

Selamat Mencuba :)) Good Luck !



Mar 15, 2014

DIY Pets : Cats bed #1

Korang ada kucing ?
Mesti korang sayang sangat kucing korang kan ?
Nak bagi kucing korang tempat tidur yang selesa tapi tak ada duit nak beli ?
pakai kotak ?ehh mana ada .kita pakai yang lagi selesa .
korang kena ada Bantal and Baju atau Sweater ( pastikan tak diguna dah ea ;) )

TADAA!!!


senang je kan .lawa pula tu .
Tak ada lah baju yang tak guna tu terperap je dalam almari .plastik .kan :))
klau tak nak buat hollow yang kat tengah tu pun takpe .tapi kalau rajin buat lah .heee
Inshaallah ,kucing korang akan suka :)

Selamat Mencuba :))



Mar 13, 2014

DIY Household :Water Sprinkler .

teringin nak ada water sprinkler macam orang luar ?
kaki lenguh tak boleh berdiri lama-lama ?
Rumput halaman rumah kering kontang dan besar ?
hehee .cara ni senang sangat .
apa yang korang perlukan hanya lah 
Plastik botol and Getah paip yang dah disambung ke paip :P 

TADAAA !!

senang je kan :) 
sesuai sangat lah untuk tanah kat Malaysia 
siapa yang nak rumput halaman rumah cantik .hijau .
kenalah siram selalu ,ye dokk ?! heee
tapi kalau tengah krisis air ,jangan lah membazir plak :)

P/s : Banyakkan lah berdoa ya .supaya ALLAH turunkan hujan rahmat kat Malaysia ni :) 
InshaALLAH ,kurang sikit jerebu .Bekalan air pun cukup .tak payah catu-catu lagi :)

Good Luck and Selamat Mencuba :)

DIY Craft : Cable Storage :)

Bila gadget semakin banyak ,cable pun mesti banyak jgak kan .
Charger phone ,USB iphone ,Cable power bank ,Earphone ,USB phone
Kalau letak merata-rata susah pulak nak cari kan .
so ,here is the solution :)
what u need is : Toilet Roll Paper dan Shoe Box je ! 

TADAAA !!

senang je kan :) 
recycle ,hah boleh lah masuk kempen Save our Earth .haha .
kalau u all rajin ,decorate lah .bagi cantik :) .heee

Selamat Mencuba :))

DIY Crafty : Piggy Banks

Cara paling mudah dan interesting nak didik anak-anak untuk menabung .
Bak kata pepatah , " Melentur buluh biarlah dari rebungnya" :)
Nak didik anak/adik-adik menabung dari kecil ?Senang je :)

Cara-caranya adalah ,
anda hanya perlukan botol plastik dan beberapa kertas warna :)
Tadaaa ! :))


tapi gambar kat atas ni orang luar negara buat .
sebab diorang panggil tabung as PIGGY BANK .
ini cuma contoh sahaja .
Kalau nak buat bentuk haiwan lain pun boleh :) 
macam Lembu ,Rabbit ,Cat and etc.  

Selamat Mencuba ! :))


Mar 9, 2014

Pemimpin Sebenar

I was reading an article on facebook and i found a comment .

" Kalau tak suka sangat dengan kerajaan Malaysia, tak payah tinggal di Malaysia. "

kat sini ,bukan nak backup mana-mana pihak 
tapi kepada si penulis ,saya rasa awak pun dah tau  kan ,
mana-mana parti yang sertai pilihan raya dan menang ,automatik parti tu akan dipanggil KERAJAAN .
eventhough parti bebas menang pun ,diorang akan dipanggil KERAJAAN .
KERAJAAN tu bukan lah milik satu parti sahaja .
sesiapa pun berhak ,asalkan memenuhi syarat-syaratnya .
Kalau lah parti yang awak minat ,yang awak suka ,yang awak puja tu kalah .
dan title KERAJAAN jatuh kat parti yang awak tak suka .
Adakah awak akan tinggalkan Malaysia ??!!

Kenapa lah kena berebut ,kena bergaduh ,sedangkan ada penyelesaiannya .
wahai pemimpin-pemimpin yang berkaliber ,rujuk lah cara-cara memimpin yang baik .
cara-cara yang berlandaskan al-qur'an ,hadith dan kepimpinan rasulullah S.A.W .
turunkanlah ego kalian .
sedangkan Madinah yang terdiri daripada pelbagai agama (macam Malaysia) pun rasulullah boleh bimbing .
Dalam kalangan pelbagai agama tu pun ,tak ada pergaduhan .tak ada pertikaian agama .
sedangkan kita ,sini mencarut sana, sana menghina sini .sesama sendiri pun ada jgak .
Tak ada lah sampai kan kes kemalangan pun orang nak mepolitikkan ,and then bergaduh .
wallahua'alam .

" Alah ,itu zaman nabi boleh lah nak buat macam tu .Kita sekarang dah maju .Kalau kita ikut cara nabi ,macam mana nak maju !Lagipun dia nabi ,memang lah boleh buat macam tu ."

Bukan salah peredaran masa wahai manusia sekalian dan disebabkan dia seorang nabi ,seorang manusia lah kita boleh rujuk cara kepimpinan dia .
mungkin tak lah se-perfect kepimpinan baginda 
tapi sekurang-kurangnya ada rujukan perilaku seorang manusia yang berlandaskan al-qur'an .
macam mana rasulullah selesaikan masalah tanpa menimbulkan perang dan benci-membenci di kalangan rakyat .

"Ikutilah apa yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu dan janganlah kamu mengikuti pemimpin-pemimpin selain dariNya." (AI-A'raf: 3)


Mar 6, 2014

Happy Birthday Twins of the Date ;)

Hehee .
Hai Korang :)
disebabkan korang kembar lain waktu  ,
so ,aku combined je laah ea entry untuk korg :))


Masing-masing dah tua :)
tapi aku lagi tua .muahahaha 
heehee .,anywayyy nak wish ni :P
ikut turn ea ,kita ikut Abjad nama ea ;DD

Adilla Anis .
cilok gmbar dri naddy :P
Hai !
Awak apa khabar ??hehe
hopefully u are in a good condition :) 
Happy Birthday ea !
May ALLAH bless u .Semoga murah rezeki .
And teringat plak dengan prank gambar IC yg korang buat :'(
and of course laah kau mastermind waktu tuhh kan .heee .thanks ;)
HOIII !
cepatlahh kawenn ,aku nak datang rumah BESAR gedabak kau .
nak ushar suami HOT kau !hahaha :P
EH EH EH !!
kau kata nak wish akuuu ,takde apa apa pun dalam inbox aku .
hahahahaha :D
HAPPY BIRTHDAY dylla :)

Nadia Majid
sorry gambar ni pun cilok jgak .hehe :P
sebenarnya aku rasa sedih sgat apa yg buat kita tibe2 rase awkward dulu .
tiba2 je .aku pun tak tau knape .
yelaah kan ,lepas kau bagi surat wasiat yang bewarna warni tu ,aku rasa sebak sangat .
padahal aku rasa aku tak buat apa-apa pun :) 
i was doing what everyone should do .be a friend ,sahabat for you :))
anyway ,Happy Birthday Naddy .
may ALLAH bless you .be STRONG in China .
sbb aku tau the feeling bila tak dapat celebrate birthday dengan family :')
HAPPY BIRTHDAY naddy !

apa-apa punn thanks dekat korang because both of u came in my life and 
sudi create memories with me .
sorry if I did wrongs to both of you .
i'm really sorry :')
Once again ,Happy Birthday old babies .heee ;)