Apr 26, 2014

Maaf :)

Harap maaf .
dah lama tak update .busy sikit .
Tak ada mood nak menulis lagi :P

hee .bye .adios 
assalamualaikum :)) 

Apr 18, 2014

People Nowadays




Orang zaman sekarang ,macam-macam perangai .
Terutamanya bab agama .
Sedih tengok keadaan ni .

Bila ilmu agama tak cukup ,pandai-pandai nak buat statement sendiri .
sedangkan ulama-ulama pun berbincang sesama sendiri sebelum menentukan hukum hakam .
Ulama-ulama takkan buat  hukum-hakam tanpa sebab .

Sebelum buat statement tu ,cuba lah mendalami ,belajar and fahamkan ilmu agama .
Nak buat pandangan sendiri boleh ,tapi berlandaskan ilmu agama .

Surah Taahaa. Ayat 127.
Dan demikianlah Kami membalas orang yang melampaui batas dan tidak beriman kepada ayat-ayat keterangan Tuhannya dan demi sesungguhnya azab akhirat itu lebih berat dan lebih kekal .

DIY Crafty : Vintage and Throwback Candle .

Dulu bila kita cuci gambar mesti ade film nye kan .
tapi nak tengok filem tu kena hala ke cahaya pulak -.-'
hehehe .sokay sokayyy .
kita ade cara senang .
of course u need , FILM ,candle ,and small cup or glass .

TADAAAA

STYLE and VINTAGE kan ! hehehe 
kalau nak sambut birthday ke ,sambut annivesary ke ,and celebrate untuk kawan-kawan ke .
sessuai laah buat mcam ni .
and make sure buat dalam keadaan yang tak berape terang ea :))
untuk yang bawah umur ,kalau nak try buat ni untuk mak ayah ke pastikan safety first ,
minta tolong orang yang lebih tua and do not play with the fire okay ;))

Good Luck and Selamat Mencuba \(^.^)/

Apr 11, 2014

DIY Crafty : Decorate your KEYBOARD :)

Korang terasa tak nak decorate laptop korang ?
tapi masalahnya selalu kat duit .
yelaah barang-barang untuk IT kan mahal-mahal .
Korang nak yang murah punya ? 
Korang perlukan Cellophane Tape(bercorak. ikut citarasa masing-masing) and Laptop .

TADAAA !!!!

Comel kan :)
yang Girl boleh lah pilih pattern macam kat atas tu .
Kalau Boy ,pilih lah yang macho-macho sikit .heheh
tapi ikut lah citarasa masing masing :))

Good Luck and Selamat Mencuba :)


Solutions :Problem with cellophane tape ?

Korang mesti selalu ada problem bila nak buka cellophane tape kan 
apa lagi bila baru je lepas potong kuku .huishhh ,payah betul waktu tu .
tapi of course ,each problem has a solution right ;)

TADAAA !!!

Lepas ni boleh lah potong kuku hari-hari :P ehhh main-main je .
Ok ,Good luck :)

Selamat Mencuba \(^.^)/

Apr 9, 2014

DIY Crafty : Skateboard Swing :)

korang ade skateboard tapi dah tak guna .
rasa nak buang je ?boleh je nak buang tapi sayang lah sebab skateboard tu boleh reuse tau !
Reuse as a swing ! :)
Of course u need Skateboard(jangan curi jiran sebelah punya pulak :P ) ,Tali (pastikan tali tu kuat and boleh tahan beban ) and of course ,Sebatang pokok beserta dahan yang kuat :P

TADAAA !!!!

See :))
Tali tu jangan laah korang just selit bawah board tu je .nnt dye bergerak-gerak and tak seronok nak main.
Find a way to fix the rope under the skateboard surface .
maybe u can nail it ?or glue it .err entahlah tak pandai sangat bab bertukang ni :P
For thee tree pulak ,pastikan dahan yang cukup kuat sebab malang tak berbau kan :))
And kalau sekadar untuk budak-budak main ,tak apa lah kot guna tali yang tak tebal sangat .
Tapi kalau nak lebih selamat ,guna lah tali yang kuat and tebal ok :)

Good Luck and Selamat Mencuba \(^.^)/


Apr 8, 2014

DIY Crafty : Make your Fan cheerful :)

Entry kali ni maybe tak berapa seronok sangat 
tapi just nak share something cantik and style :)))
This time ,things you need are Fan (stand fan tau ,not ceiling fan ok guys ;) )
and perhaps Acrylic atau Cat dinding lebih (or other wet medium yang long lasting :P )

TADAA !!!

And make sure not to paint the blade too thick cause it will burden the blade and slow down the fan .
Colours of course laah korang boleh pilih sendiri kan .heee .Done painting the blades.
Then switch on your fan and it turns to Rainbow Fan .
YEAYYY :D
This type of fan suitable put in your children room .yang bawah umur lah .
kalau yang atas umur pun boleh jugak ,kalau diorang nak :P
hehehehe .

Good Luck and Selamat Mencuba ! \(^.^)/

Apr 5, 2014

DIY Crafty : Candle Light for your romantic plan ;))

Esok hari jadi or annivessary pasangan anda tapi tak tahu nak buat apa ?
anda baru teringat hari ni dan kesuntukan masa ?
Anda rancang untuk buat candle light plan tapi tak ada candle light ?
tak apa .No problemo !
Anda perlukan Cawan kaca(yang transparent ea:) ) ,decorations like flowers and etc. 
and of course u will be need candles .

TADAAA !!!

glass tu mana nak cari ?
wedding korang mesti ada yang kasi hadiah ni kan :P hehehe
kalau tak ada ,terpaksa lah beli kan :P demi pasangan anda .hehehe
lepas dah ada glass boleh lah start decorate and so on .
there u go ,a candle light designated from glass :P
this thing u can use it when u having dinner with your partner 
or you also can put it in your room to make it more romantic :P(for this u may use perfume candle .tapi mahal sikit lah :)) 
tak payah belanja mahal semata-mata nak beli the real candle light .
kalau beli glass ni pun boleh guna untuk minum and serve untuk guests kan :)

 p/s : ni khas untuk yang dah berumah tangga je tau .kalau yang belum and bawah umur tu ,
jangan buat lagi ea ;))

Good Luck and Selamat Berjaya :)


DIY Crafty : Kotak Gambar kenangan anda :)

Selalunya orang akan simpan dalam album kan gambar-gambar kenangan kan .
Tapi rasa album ni besar sangat lah .
so ,apa kata kita buat album yang kecik tapi dengan menggunakan kotak !
of course lah kita perlukan gambar-gambar dan kotak .

TADAAA !!!

kotak tu korang boleh cari dekat kedai :)
and the pictures ,u can choose either korang nak print ataupun cuci :)
and this thing boleh dijadikan sebagai hadiah jugak untuk mak ,ayah ,kawan and so on :) heee .
and also kotak gambar ni senang nak dibawa pergi mana-mana je :))

Gudluck and Selamat Mencuba ! :D


Apr 4, 2014

DIY Crafty : Locket photo :)

Pernah tak tengok cerita lama-lama yang diorang ada loket bergambar .
mestilah pernah kan :)
kita sebenarnya pun boleh buat sendiri loket bergambar tu .
tapi agak guna duit lah :P
Korang perlukan ,Gam (tak pasti gam apa :P) ,Gambar ,and bekas loket kosong .
cara-cara nak buat macam kat bawah ni .

TADAAA!!!

Selamat Mencuba \(^-^)/

DIY Crafty : Phone Holder :)

plug korang dekat bawah ?
bila korang cas Iphone ,tab ,smartphone ,Ipad ,mesti korang letak atas lantai kan ?
lepas tu tiba-tiba ada orang tertendang ,terpijak ,and segala ter .
mestilah korang sayang kan korang punya hak milik tu kan .
so ,jalan penyelesaiannya hanya kena sediakan 
Botol Syampu ( yang dah habis ) dan Gunting :D 

TADAAAA!!!

Sekiann :))
Selamat Mencuba \(^-^)/