Jun 22, 2014

The most valuable ship is FRIENDSHIP !

Hai :)) Assalamualaikum .
Ok kali ni post kita nak ber-emosi sikit :P 
I think this post more as a nasihat kepada adik-adik yang belum habis sekolah tu :)
Walaupun saya ni tak ada lah tua sangat ,tak ada lah banyak pengalaman sangat but saya cuma sampaikan berdasarkan apa yang saya rasa :))
(bukan nya nak menunjuk :)) 

Dekat sekolah korang cari lah kawan-kawan seramai yang mungkin .
kalau boleh berkawan dengan satu batch :P
Especially perempuan .korang mesti akan cari kawan utama yang boleh teman korang pergi toilet ,teman korang pergi bilik guru ,yg boleh tolong betulkan awning korg :P haha 
yang satu tu memang lah perlu tapi berkawan biar dengan semua :))
kalau yang satu kelas tu ,kawan dengan satu kelas .tak payah nak kutuk sana kutuk sini 
(macam lah kita tak pernah buat .haha :P)

sebab bila korang dah tua ,besar panjang and dah tinggalkan alam sekolah tu .korang susah nak cari kawan .kalau nak senang cari kawan kat facebook laah .tapi kawan alam maya je laah .
kawan yg reality ,yg kenal kita mcam mna ,serius mmg sussah nak jumpa .

memang lah bila dah besar masing-masing bawa haluan sendiri bukannya jumpa sangat pun .
tak payah lah cari kawan ramai-ramai .asalkan ada kawan .
NO !please do not think like that ok :) 
sebab bila korang dah masuk dunia yang sebenar korang baru tau betapa pentingnya kawan tu .
bila kita ada masalah bukannya tak nak minta tolong family tapi biasa lah nama pun remaja (bajet remaja :P) kita lagi comfortable dengan kawan2 kan :))
seriously ,kalau korang ada masalah kawan lah yang sangat membantu korang 
(ehh Tapi ALLAH jangan lupa plak :P )

maybe adik-adik takkan tahu macam mana rasa selagi korang tak rasa sendiri :)
so ,my advice .
kalau korang pernah berkawan ( in reality ok .not fb ) dengan someone ,keep in touch dengan diorang ok :)
sekarang kan dah maju .wassap ada .wechat ada .
tanya laah apa khabar diorang and apa diorang buat .and so on . 
sebab diorang laah yang akan tolong kita bila kita susah .( selain family :P )
walaupun dah lama tak jumpa and jarang contact tapi
 kalau dah berkawan selamanya kita berkawan :'))

Kita tak boleh nak bangun sorang sorang kalau asyik dihimpap .
kita kena ada orang tolong kalau nak bangun and angkat benda yang menghimpap kita tu kan :))