Jan 18, 2014

EPT essay Task 2 #2

Topic : Some believe internet can spread rumors while others believe it is an effective medium of communication. Give your opinion.

                   The internet may well be the greatest masterpiece of modern culture, the lion of the century in our information and knowledge based society. Starting out as a military application, it eventually permeated all industries, government, and commerce. It is has spread into the media and publication industries with internet versions of newspaper, books, and much more. These multifaceted applications are making the internet even more powerful. Evidently, its popularity resulted in a diverse mixture of opinions and thoughts for some believe internet is a medium for dissemination of rumors while others are certain that the internet is a forceful medium of communication. Apparently,  there is some degree of truth in both notions.

                   The internet phenomenon has somehow been used as a golden opportunity by some irresponsible netizens to fabricate or disseminate wrong information or rumors. The nature of the internet is such that it is not only awash with information , but also disinformation. The sheer amount of data makes it difficult to differentiate within a two. More often then not, rumors cannot go on sales over the internet than a valid and reliable piece of information. Indeed, the internet has become a stable diet and is known to everyone from different walks of life but not everyone is media-literate. Most of the time, internet users will become the victims of falsified information and this in a way not only affects the person served with such unreliable information to a larger extension, it could threaten national security. In short, as useful as it could be, the internet is a great weapon ready to be use for the spreading of falsified information.

                  On the other hand, the miraculous internet has had a transform national effect on the society as it has opened a new medium of communication for individuals and businesses and provides vistas of opportunities to the things in an entirely different way. A variety of communication tools namely Skype, MSN Messenger, and Google Mail (just name a few) are employed by individual person to stay in touch as well as convey his or her messengers and important information to others living at a far distance. On a similar note, business companies and institution also use these mediums to communicate with their clients and customers. Even better, real time face-to-face communication with someone at a great distance which was once unthinkable, has now become possible. Without the internet  it is almost impossible to have a real time face-to-face interaction with an acquaintance or client breathing a different atmosphere. Therefore the existence of the internet could be said as bringing relieve where communication with people living at far distance is concerned.

                 In Conclusion,  the internet is no doubt a multifaceted application but at the end of the day it depends on how one manipulate this useful tool.

EPT essay ,Task 2 #1

Topic : Knowledge comes with constructive and destructive power .Do you agree ?

                All men by nature desire knowledge. More than that, knowledge is said to be of profound importance for the well-being of one's soul. As influential as it may sound, knowledge unmistakably counts with both constructive and destructive power,just as any other affairs might have. When used correctly, knowledge could contribute to developing an individual and country at a larger scale but when its is manipulated the other way round, knowledge may served as to satisfy one's greed.

               Knowledge could contribute to one's personal development and grant a passage or any country to achieve advancement especially in economy. Simple rule is apply here: knowledge is the fundamental to everything. For one to achieve success, he or she needs to fully equip himself or herself as journey to success is not always pleasing. Besides strong courage and determination, ample knowledge is needed for anyone to endure the journey to success. Knowledge is also one of the prominent ingredients to elevate a country's economy. With countries all over the world emphasizing on creating K-community( knowledge base community), placing paramount importance on creating knowledge-based society seems to be logical in order to boost the economy of any particular country. Knowledge is in a way needed to a country which in turn results in a smooth flowing of every matters which includes . Thus, knowledge could be say as having constructive power where development of a single individual and country is concern.

                On the other hand, knowledge could also serve as to appease one's greed. Seeing knowledge in that light, it could be considered as possessing destructive power. Indeed, knowledge on its own is natural, but when it is handled by some carefree hands, evil breath, would definitely made its way into such pure source .A reflection of that, could be seen in audit field. For greed of money, gigantic companies with multi million dollar profits turn their revenues to deficit at the manipulative mind of their auditors. They even have the guts to call such rascal act as a financial planning. If nothing is done to stop those so called the financial expert, a countries Gross Domestic Product (GDP) will be badly effected and eventually it will lead to economic downturn. With that something so pure and natural as knowledge could also be manipulated in the execution of an evil plan which in turn lead to colossal damage.

(conclusion tak ada .sbb bro suruh kitorang buat sendiri .heee :P this essay is written by Bro Haddi :) )


Jan 17, 2014

EPT sample essays .coming soon for CFSstudent :)

Peace be upon all of you :) a.k.a Assalamualaikum ;D

aku tiba-tiba ada idea nak share essay EPT ni ade 3 sebab sebenarnye .

yang ke1 ; sebab sbelum nieyh ,aq try cri essay EPT contoh .tapi macam tak ada .so ,aku fkir .aku boleh kongsi ilmu yg lecturer aku bagi dekat korang yang memerlukan kan :) dan dapat lah memudahkan korang kan :) 

yang ke2 ; sebab Bro and Mdam yang aku dapat sem lpas sgat sgat sgat sgat BEST ! 
snang cite the best english teachers i've ever had !
 Cc: Bro Haddi n Mdm. Saraswathy ;))

yang ke3 ; sbb ayat diorg sgat simple dan mudah dan power dan best dan terbaik !dan diorang dah tolong aku exit English :) Power kan diorang 

So ,kepada adik-adik yang bakal masuk CFS, IIUM tu ,dan kawan-kawan yang masih ambil English ,
I hope those going-to-publish-EPTessays dapat tolong korang dalam English Placement Test di CFS ,heee :)

That's all from me :) Thank you ,bye :)

Assalamualaikum :))

Jan 12, 2014

What is COMANGO ?

Mesti ramai yang tanya , COMANGO tuh apa .
meh sinin ceq nak habaq mai kat hangpa suma What is Comango ;)
tiba2 malas plak .korang tengok laah kat gambar nie ea :P


fham tak ?
secara ringkasnya diorang ni pertubuhan yang menentang Islam .
So untuk meruntuhkan pertubuhan ni ,base on the law the only way is by sign the petition .
Oleh sbb itu ,wujud laa Sejuta Ummah tolak Comango .
link nya di sini : SEJUTA UMMAH TOLAK COMANGO

Mereka bukan sahaja menghasut rakyat supaya bersikap anti establishment, bahkan mereka juga melobi negara-negara anggota PBB supaya menekan Malaysia mengiktiraf perkara-perkara yang bercanggah dengan agama Islam dan perlembagaan negara. Antaranya termasuklah:


1) Membenarkan kebebasan untuk murtad
2) Mengiktiraf budaya hidup LGBT (budaya zina dan liwat)
3) Menuntut hak keistimewaan orang Melayu dalam perlembagaan dipinda
4) Mengiktiraf ajaran sesat Syiah di Malaysia
5) Menuntut agar mana-mana ibu bapa yang memeluk Islam tidak diberi hak penjagaan anak
6) Mendesak penghapusan hukuman syariah

Membantu menegakkan kebenaran dan membantu agama Islam hukumnya jatuh wajib kepada semua muslimin dan mukminin .
Kita tak payah nak angkat senjata dan pergi perang .
Senang je ,semudah makan kacang je .
Gerakkan cursor anda yang comel tu and then klik link kat bawah dan sign petition .

Saya sudah ,anda bila lagi ? cehhh :P

thank you :) sekian 

Assalamualaikum w.b.t


Kesian Tokki aku ! Sebab rokok .

Baru-baru ni ,aku teman abang aku hantar atuk aku balik kampung .
tapi hantar kat stesen bas je laah .heee .
waktu tu ,bas tak sampai lagi ,so aku pun disuruh untuk teman Tokki .

Tokki datang sini pun sebab ada appointment dekat IJN !
Institut Jantung Negara .
That's mean ,tokki ada masalah jantung .

Dekat stesen bas tu pula ,tak ramai orang waktu tu .
3 4 orang je ,termasuk saya 5 .hehe ,nak jugak :P
lepas tu ,ade lah seorang daripada 3 4 orang tu , SMOKING .
Haiihhhh ,bau je asap tuh saya terus tengok orang tu .
Dalam Hati tuhh , memang dah maki maki ;
" Hoii ,cik Abang ,tak nampak ke ada orang tua dekat sini !
Dah lah tokki aku sakit !Hormat laah sikit ,gi merokok jauh jauh laah ! "

Pastuh aku terus tengok Tokki .Muka Tokki macam tahan je .
Dalam hati aku mula laah ;
" Tokki ok ke ? "
Waktu tu aku rasa ,nak je tarik tokki aku jauh-jauh tapi panas pulak .
Kat situ je yang teduh .haihhhh .
Kesian tokki aku. Sekali lagi aku monolog ;
" Cepat lah habiskan rokok tuh !Busuk ! "

Dekat sini ,aku just nak cakap ,
tak salah kalu nak merokok ,tapi silalah hisap balik asap asap yang korang duk hembus hembus tu .
Kalau korang nak sakit ,silakan .
Orang sekeliling korang tak bersalah dan tak nak sakit ,so respect lah orang lain :)

Mesti ada orang kata , 
" Hek elehh elehh elehh ,suka hati aku lah nak rokok kat mana-mana ,ingat ni negara bapak kau punya ! "
Memang laa ni negara bapak aku .
Najib tuh bapak aku apa ,Bapak Tranformasi aku !
:D
Nak merokok silakan ,tapi jangan libatkan orang lain .
terutamanya , BAYI dan KANAK-KANAK dan ORANG TUA dan WANITA HAMIL dan BUDAK-BUDAK dan ORANG DEWASA dan REMAJA dan SEMUA ORANG lah senang cerita .
Dalam islam pun ,para ulama dah sepakat membawa berkat yang merokok itu haram kerana memudharatkan ya kwan-kwan :)

Imam al-Syafi’e telah mengeluarkan fatwa dalam kitabnya yang masyhur al-Umm iaitu:” Jika mereka mengambil (sesuatu makanan, minuman atau sesuatu yang dihisap, dihidu dan disedut) yang boleh memabukkan, maka perbuatan itu adalah jelas haram. (Termasuklah) yang mengandungi racun yang menyebabkan kematian. Aku tetap menganggap (menfatwakan) ia adalah haram. Allah swt mengharamkan (apapun jenis) pembunuhan kerana pembunuh bermakna membunuh diri sendiri”.

Para ulama’ sepakat menyatakan bahawa merokok hukumnya haram kerana ianya jelas memudharatkan kesihatan, membazir dan mensia-siakan harta serta dikategorikan sebagai satu perkara keji
( sumber : e-fatwa ) 

sekian :) Assalamualaikum 
Adios Amigos ,peace ;)





Jan 8, 2014

Happy Birthday to You ,Amalina Sulaiman :)

Kesejahteraan ke atas kamu ,wahai makwe sebelah katil !!

heee ,aku tau mesti dlam hati kau tgah cakap macam ni 
" Mana lah makwe sebelah katil yang teramat-amat ku sayangi ni ?tak wish aku pun .yang lain sume dah wish aku ,dye je yg tak wish lagi .tak SUWIIITTT langsung .Merajuk !Aku slah kan abang syang dia ! GRRR "

Kau pun mengeluh . " haihh ,agaknya dye sibuk dngan abang sayang dye ." Tiba2 kau pun menjerittt  "Tidaaakk " hahaha .monolog hati kau hanya aku yg tau !!! hahaha .

aku tak lupa pun laa Makwe !
Setiap hari aku tgok tarikh tau .ha ,SUWIIT en aku ;)
sumpah !
heeee . sbenarnye aku nak jadi org yg pling last wish kau .
Wlaupun aku tau tak berape last en :P hehehe 

Anyway , to my dear Amalina Sulaiman ,
kau sangat HOT arghhh ;)
I Wish U a Happy Birthday .May Allah Bless U .
Kau dah pun 91 tahun ,oleh itu berperangai laah seperti 91 !!hahaha :P
 Aku tau kau sangat matang sebenarnye walaupun kau sebnarnye tak matang .haha :P 
And lagi satu ,i hope u really can make ur own decision ,ur own choice .
Sbb kita ni ibarat penulis ,kita laah yang akn mengatur jalan cerita kita sendiri :) Tak salah klau nak minta pdangan org tapi jgan lah kau terlalu mngikut bulat-bulat ,ok :) 
and the last wish ,,semoga kau kahwin awal and dpat anak mcam albert Einstein versi islamic !HEHE ! 

p/s ; I am not a good talker and wish-er *suka hati aku je buat perkataan baru* 
but i know how my friends are :) saranghae <3

Happy Birthday to You ,Amalina Sulaiman :)

Jan 6, 2014

Kelebihan Anak Perempuan :))

Pernahkah anda mendengar, kata orang tua,?

menjaga lembu sekandang adalah lebih mudah daripada menjaga seorang anak perempuan?

Kemungkinan ini ada benarnya apakala kita melihat ramai ibu bapa yang menjaga anak-anak mereka dengan hanya memberi tempat tinggal, makan dan minum semata-mata seperti menjaga dan memelihara binatang ternakan yang hanya bertujuan menggemukkan sahaja.
Sedangkan pendidikan agama tidak diberi penekanan yang sepatutnya.

Contohnya dalam perkara aurat dan pergaulan hingga akhirnya ramai perempuan atau wanita yang menjadi bahan fitnah dan terdedah dengan berbagai keburukan yang mencemarkan nama baik keluarga dan agama.

Sesungguhnya anak-anak yang diajar dengan didikan agama yang baik akan memberi faedah kepada ibubapanya semasa hidup dan selepas mati bahkan secara logiknya tiada ibubapa yang inginkan anak-anak mereka menjadi beban dan membawa kecelakaan kepada mereka di dunia apalagi di akhirat kelak.

Alangkah beruntungnya ibu bapa yang mempunyai anak perempuan, lalu mereka mendidik dengan penuh kesabaran dan kasih sayang.

Mendidik anak perempuan sememangnya mencabar,
tetapi cabaran yang besar itu jika dilakukan dengan kesungguhan serta tabah menghadapi kerenah mereka,
Allah Taala dan Rasul-Nya telah menjanjikan balasan yang amat besar.

Berbanggalah anda jika anda mempunyai anak perempuan kerana dengan didikkan sempurna boleh memasukan anda kedalam syurga Allah S.W.A.

Wallahu A’lam…

Daripada Aisyah r.a.,dari Rasulullah s.a.w baginda telah bersabda yang maksudnya :

“Sesiapa yang diberati menanggung sesuatu urusan menjaga dan memelihara anak-anak perempuan,
lalu ia menjaga dan memeliharanya dengan baik,nescaya mereka menjadi pelindung baginya daripada api neraka.”

(Hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Tirmidzi)

sumber : hafizamri.com

Jan 5, 2014

The BEST Way When You Sad :)



 You don't need a shoulder to cry on,
 when you have the ground to put your head down .

Akad Nikah .


(Post Ilmiah : Isu Majlis 'Akad Nikah) Di bawah ini adalah contoh majlis 'akad nikah yang telah diubahsuai kononnya mengikut aliran moden dan sudah menjadi kebiasaan. Hal ini nampak ringan di mata mereka yang tidak mengetahui hukum majlis sebegini, kerana pada mereka sudah biasa. 





Jika dilihat secara teliti, si pengantin lelaki melakukan Ijab Wa Qabul bersama-sama bakal isterinya di sebelah tanpa si isteri itu menutup 'aurat serba serbi. Perlu diingatkan Salah satu rukun nikah ialah '2 org saksi' dan 2 orang saksi ini perlulah tidak Fasiq KETIKA MAJLIS PERNIKAHAN itu berlangsung. Jadi di dalam keadaan yang kita boleh lihat di majlis akad nikah ini, 2 orang saksi itu sedang dalam keadaan fasiq di dalam keadaan berikut
- 1) Menghadap wanita yang tidak menutup 'aurat. 
- 2) Percampuran bebas lelaki dan wanita. 
Jadi, si saksi itu sedang di dalam keadaan Fasiq (sedang dalam keadaan berdosa). Maka, syarat utk menjadi saksi yang layak, tidak ada pada dua saksi tersebut maka membawa kepada rukun nikah yang tidak sempurna yang dimana, boleh menjadikan nikah itu tidak sah.


 Hal ini tampak remeh, ustaz-ustaz,tok Qadi yang berada dalam majlis itu (dan banyak lagi majlis lain),banyak berdiam demi menjaga hati banyak pihak untuk kepentingan hubungan tanpa memfokuskan hukum sebenar Islam yang sememangnya penting dalam menentukan sesuatu yang dilakukan itu halal/sah, haram/tidak sah. 

Jikalau 'akad nikah dan lafaznya itu sama nilainya dengan lafaz 'akad yang lain, maka tidak perlulah rukun-rukun lain yang datang bersamanya. Ini menunjukkan, 'akad nikah itu penting dan perlu diikuti rukun-rukunnya demi menjadikan ia sesuatu yang 'bukan perkara biasa' dan sememangnya tidak pantas untuk dipandang remeh dan diperolokkan. 

Jauhilah dari hal-hal sebegini. Dalami lah ilmu dan beramal lah dengan apa yang dipelajari kerana Allah swt. Bukan kerana manusia. Sekadar berkongsi apa yang dipelajari di dalam aliran Ahli Sunnah Wal Jama'ah mazhab Imam shafi'i. Kalau anda mazhab imam shafi'i dan ingin mentaqlid atau mengubah ke mazhab lain, untuk mengelak hukum saksi, ketahuilah anda tidak boleh bertukar mazhab begitu sahaja melainkan anda seorang mujtahid yang layak berbuat sedemikian. 

Hal sah atau tidak, Allah sahaja mengetahuinya walaupun buktinya menunjukkan ke arah tidak sah dalam mazhab imam shafie. Paling tidak pun, hukum yang pasti ialah dosa pada percampuran lelaki& perempuan yg bukan mahram di dalam majlis mulia seperti itu. Wallahu A'lam.  sekadar menyampaikan ilmu untuk dimanfaatkan

Moga kita dijauhkan daripada segala apa yang bertentangan dengan adat dan syariat Islam .Wallahu A'lam.
sumber :  SyedSalleh Alhabshi 

Pilihan itu berat .

Untuk terima sesuatu yang bukan pilihan, bkan lah sesuatu yg senang . Bukan sesenang menyuap nasi ke mulut, kunyah and then telan. Tak sesenang lelapkan mata, tidur dan mimpi yang indah-indah. Untuk terima sesuatu yg bukan pillihan kita mmg trsangat perlukan kekuatan. Perlukan pengorbanan yang sngat besar. Perlukan hati yang betul-betul kuat dan tabah and mampu mnahan airmata yang mungkin jatuh.

Sometimes kita tak selalu dapat apa yang kita suka, maybe kadang-kadang kita perlu suka apa yang kita dapat sbb "Kadang-kadang tuhan tak beri perkara yang kita suka, tapi Dia beri perkara yang kita perlu!". 

Hidup akan selalu punya pilihan. Memilih sama ada untk hanya terima yang tersurat tanpa berbuat apa-apa atau terima dan cuba berusaha dan berubah menjadi yang lebih baik. 

Semoga kita mampu membuat pilihan yang terbaik :)





Jan 4, 2014

Gaji yang Diberkati :)

CARA NAK JADIKAN GAJI ANDA BERKAT:

1.Bila hari terima gaji, jangan dilupa ibu dan ayah. Perkara pertama buat, transfer utk mereka dahulu. Banyak atau sedikit, itu tidak penting.Walau mereka berdua mungkin sudah berpendapatan, tetapi berikan kepada mereka sebagai hadiah. Percayalah, duit gaji kita akan cukup! 

2.Jangan dilupa "Tabung Haji", memotong melalui potongan gaji lebih baik. Anda tahu, bila kita sudah mendaftar haji, ia bermakna "Nawaitu" itu telah ada! 

3.Sebagai seorang ayah, ingat kembali urusan anak. Aqiqahkan mereka dahulu, sebelum anda membeli TV LED baru, sebelum menukar sport rim baru!

4.Sebagai seorang isteri yang bekerja, bantulah suami! Tidak salah jika isteri berkata "Duit I, Duit I, Duit suami, Duit I! Tapi, redha itu lebih penting. Suami pula jangan ambik kesempatan atas kebaikan isteri! 

5.Sebagai isteri yang tidak bekerja, redha dengan apa yang ada. Jangan merungut! Tiada suami yang mahukan kekurangan dalam keluarga. 

6.Lihat ahli keluarga yang terdekat, siapa yang perlu dibantu? Orang susah, anak yatim? Rezeki kita akan sentiasa cukup jika mendahulukan orang yang dekat! 

7.Jangan kedekut tetapi jangan pula terlalu boros! Memberi makan merupakan sedekah yang sangat mudah. Sekali sekala, apa salahnya belanja kawan2 

*moga bermanfaat pada semua. 

~Pesan Ustaz Mohd Nassru Abdul Latif

Solat affect all things in our life :)

1. Org yg tak solat akn banyak masalah, tidak tenang, cpt marah susah nk terima kenyataan dn selalu nmpk salah orang lain.
- USTAZ AZHAR IDRUS

2. Walaupun ayah kita penagih dadah sekalipun, bila dia suruh solat, kita sebagai anak WAJIB tunaikannya.
- Ustaz Kazim Elias

3. Tidak solat punca utama penceraian dalam rumahtangga? "Jaga solat...Insyallah bahagia..."
- Ustaz Don Daniyal

4. Selalulah Solat berjemaah walau payah macam mana pun, boleh jadi jemaah itu dapat menampung pahala berlipat ganda.
- Datuk Ismail Kamus

5.Kalau kita sakit jgn takut utk solat , atleast kalau mati , mati dalam solat
- ustaz haslin baharin

6. Selepas solat jangan tergesa-gesa, baca Subhanallah 33, Alhamdulillah 33, Allahuakbar 33, doa kemudian baru bangun”
- Al-Habib Ali Zainal